| Pirinç Pilavı Yapmanın  Püf  Noktaları 1. Pilav yapmadan önce pirinç çok iyi yıkanmalı ve bulanık suyu tamamen akıtılmalıdır. Böylece pirincin lapa olması önlenir ve pirinç tane tane olur. 2. Önceden ıslatıp sıcak suda beklettiğiniz pirinçleriniz için, 1 bardak pirinç için 1 bardak kaynamış su ekleyin. Miktara göre bu oranı ayarlayın. 3. Önceden ıslatmadan kavurarak yapacağınız pirinçleriniz için, 1 bardak pirinç için 2 bardak kaynamış su ekleyin. Miktara göre bu oranı ayarlayın. 3. Pilav pişirmek için çok derin olmayan kapaklı geniş bir tencere veya elektrikli pilav pişirme tencereleri kullanın. Böylece pilavınız demlenip sıcak kalır. 4. Pişirme sırasında buharın yok olmaması için tencerenin kapağını sıkıca kapatın. 5. Pişme süresi sonunda tencerenin kapağını açın ve pilavın pişip pişmediğini kontrol edin. Pirinç göz göz olduysa pişmiş demektir. Eğer pirinç tamamen suyunu çekmemiş ve iyice pişmemişse 3-4 dakika daha pişirin. 6. Pirinci çukur bir tencere içinde pişirdiyseniz zaman kaybetmeden yayvan geniş bir kabın içine alın.Böylece pilavınız lapa olmaz. 7. Pilavın mevcut buharının çıkması için çatalla veya delikli kaşıkla karıştırın. 8. Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız pişirme suyuna 3-4 damla limon suyu sıkın. Afiyet olsun. | 
| Çay ve kahve lekesi Burada en önemli şey hemen kahve lekesi üzerine ılık su tatbik etmektir. Masadan izin isteyip tuvalete giderek, temiz bir bez (veya tuvalet kağıdı) ve ılık su ile lekeyi nemlendirin. Lekeyi asla ovmayın, sadece emdirin. Daha sonra hafifçe bastırarak kurulamak için bir başka bez kullanın. Bütün kahve lekesi sadece suyla çıkmayabileceğinden; bu nedenle eve gider gitmez, uygun leke çıkarma işlemlerini gerçekleştirin. | 
| 
ÇAY VE KAHVE LEKESİ  Lekeleri karbonatla silin. | 
MEYVE LEKESİ Lekeli yere TUZ serpin sonra yıkayın | 
PATATES KIZARTIRKEN  Dağılmasını önlemek için; pişmeye yakın tuz ilave edin. | 
NEZLE  Buruna tuzlu su çekmek ve nane çiğnemek | 
TUZ VE ŞEKER  Tuzu ve şekeri pişmeye yakın katarsanız daha çabuk pişer | 
ÇİZİK BUZDOLABI Bunları kapatmak için beyaz tırnak cilası kullanabiliriniz. | 
BAYATLAYAN BİSKÜVİLER Küçük fırın tepsisi içindebirkaç dakika ısıtın.  | 
DONMUŞ ET  Etin çabuk çözülmesi için;so- ğuk suya TUZ katıp eti içine atın | 
LEZZETLİ CİĞER  Pişirmeden yarım saat önce sütün içinde bekletin | 
| 
PEYNİRİ KESERKEN Bıçağı soğuk suya tutarsanız daha kolay kesersiniz. | 
PATATESLERİ KOLAY SOY  10 dakika sıcak suda bekletir- seniz daha kolay soyulurlar. | 
YUMURTAYI HAŞLARKEN Patlamayı önlemek için;iğne ile birkaç delik açın. | 
KUŞ ÜZÜMÜNÜ AYIKLAMA  Üzümlerinizi bir avuç unla o- vuşturup kalın delikli süzgeçten geçirin | REÇEL YAPARKEN Reçeli kaynatırken mutlaka TAHTA kaşıkla karıştırın. | 
ÇORBANIZ TAŞMASIN Bunun için kaynatırken içine birkaç tane buz parçası atalım | 
MISIR HAŞLARKEN  Haşlama suyuna bir tatlı kaşığı şeker atılırsa daha lezzetli olur. | 
KABIZLIK  Elma kabuklarını bir bardak kadar suyun içinde kaynatarak şekerle karıştırıp içmek | 
SÜTÜN BOZULMASI Sütün çabucak ekşimesini önle- mek için;içine biraz karbonat atın | 
| 
BAKLAGİLLER  Baklagil ve pirinçlerin böcek- lenmemesi için içine 1-2 diş sarmısak koyun. | 
YUMURTA LEKESİ  Lekeli kumaşı önce soğuk suda bekletin,sonra ılık sabunlu suyla yıkayın. | 
SEBZELERİN RENKLERİ  Haşladığımız sebzelerin renk değiştirmesini istemiyorsak içine biraz sirke katalım | 
MARMELAT YAPARKEN  Bir kaç tane kuru üzüm atarak daha canlı görünmesini sağlayabilirsiniz. | 
REÇELİN ŞEKERLENMESİ Şekerlenmiş reçellerinizi reçel kavanozunuzdan daha büyük bir kaba kavanuzu geçecek ka- dar su koyup fazlaca ısıtın, ka- vanozu bu suyun içinde biraz bekletince eski haline gelir. | 
FIRININ YEMEKLERİ KURUTMAMASI  Fırının içine küçük bir kapta su koyun. | 
ET YEMEĞİ  Yarım bardak suya 3 çay kaşığı sirke,yarım çay kaşığı da şeker katarsanız daha lezzetli olur. | 
PATATES PİŞİRİRKEN  Suyuna koyacağınız 1 kaşık sirke renginin sarı,lezzetinin güzel olmasını sağlar. | 
ZEYTİNYAĞI LEKESİ  Bir lokma ekmek içini yuvarlayıp lekenin üzerinde gezdirin. | 
| 
SERT LİMONLAR  Birkaç dakika sıcak suda bekletin,hemen yumuşayıp sulandığını göreceksiniz. | 
BALIK KOKUSU  Pişirdiğiniz kabın içine birkaç defne yaprağı atarsanız balık kokusu evi daha az basar. | 
SOĞAN KOKUSU  Soğan soymaya başlamadan önce elinizi sirke ile yıkarsanız eliniz soğan kokmaz. | 
KARNABAHAR KOKUSU  Karnabaharın kötü kokmaması için;haşlama suyuna biraz süt ekleyin | 
VAZO TEMİZLİĞİ  Elimizin giremediği yerlerini temizlemek için bir avuç ve sirke koyup çalkalayın. | 
ÇAYDANLIK TEMİZLİĞİ  Çaydanlığın içine sirke koyarak 15 dakika kaynatın sonra temizleyin | 
BAĞIRSAK KURTLARI  Bağırsak kurtlarına karşı lahana suyunun etkisi oldukça yüksek- tir. | 
KOLAY BULAŞIK  Bulaşık suyunuzun içine bir ka- şık sirke katarsanız daha kolay ve daha iyi sonuç alırsınız. | 
CEVİZ LEKESİ  Elinizi sirkeye batırılmış pamukla ovun.Sonra soğuk suyla ovup iyice durulayın. | 
| 
YENİ TAVA Yeni ve ilk kez kullanacaksanız; içine biraz sirke koyup kaynatın böylece yiyecekleriniz tavaya yapışmaz. | 
TAVADA CİĞER  Ciğerin yumuşak olmasını; kı- zartma ununna katacağınız 1 tatlı kaşığı KARBONATla sağlayabilirsiniz. | 
PÖRSÜMÜŞ DOMATESLER  Domatesleri tuzlu su dolu kabın içindeyarım saat bekletirseniz eski güzel görünümlerine kavuşurlar | 
KAVANOZ KAPAĞI Açılmayan kapakları açmak için;kapak kısmını sıcak suya batırıp beklettikten sonra bir bez yardımıyla kolayca açın. | 
TEREYAĞI KIZARTIRKEN  Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı damlatın. Böylece tereyağının yanmasını önlersiniz. | 
LEZZETLİ ET SUYU  Et veya tavuk haşlanırken suyuna atacağımız bir parça havuç,soğan, maydanoz et suyunuzu daha lezzetli yapar. | 
TAZE FASULYE ALIRKEN  Taze fasulye alırken fasulyenin bir tanesini kırın çıt diye kırılı- yorsa tazedir,esneyip kırılmıyorsa taze degildir. | 
MEYVE SALATASI HAZIRLARKEN Son aşamada ve şekeri suda eriterek meyve salatanızın üzerine dökün.Meyveleriniz daha diri görünür. | 
BAKLAGİLLER  Nohut ve kurufasulye gibi bak- lagilleri,zamandan tasarruf yap- mak için önceden haşlayarak buzlukta saklayabilirsiniz. | 
| 
SOĞAN KAVURURKEN Renginin canlı olması için;biraz tuz serpin  | 
DEREOTU,NANE SAKLAMA Böyle otları havasını aldığınız poşetlerde taze olarak saklayabilirsiniz. | 
KARARAN MEYVELER Soyulmuş meyvelerin kararma- larını önlemek için;onları limon- la ovun | 
SÜRAHİLERİ PARLATMA  Sürahinizin yarısına kadar yırtılmış gazete kâğıdı doldurun,üçte birine de sıcak su doldurup sıkıca sallayın | 
YEMEKLERİN LEZZETİNİ ARTIRMA  Bunun en büyük sırrı;Yemeğe kattığımız sudur.Suyu önceden katnatıp yemeğe sıcak olarak ekleyin. | 
REÇELİN ŞEKERLENMESİ Şekerlenmiş reçellerinizi reçel kavanozunuzdan daha büyük bir kaba kavanuzu geçecek ka- dar su koyup fazlaca ısıtın, ka- vanozu bu suyun içinde biraz bekletince eski haline gelir. | 
SOĞUTMAYAN BUZDOLAPLARI  Bunun sebebi buzdolabınızdaki nemdir.buzdolabınızın içine bir torbada tuz koyarsanız bu TUZ dolabınızın nemini alacaktır. Dolabınız daha iyi çalışacaktır. | 
KARINCALARDAN KURTULMA  Karıncalardan kurtulmanın en kolay yolu kuru defne yapraklarını ufalayıp bunları karıncaların bulundukları yere serpmektir. | 
RENDELENMİŞ DOMATESLER  Domatesleri güzelce rendele- yin, buz kalıplarına koyup don- durun Domates tabletleriniz şimdi her an elinizin altında istediğiniz an kullanın. | 
 
 
  


 
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder